„În data de 1 martie, Nextebank a informat Banca Comercială Carpatica cu privire la răspunsul pe care aceasta l-a primit din partea Consiliului Concurenței în ceea ce privește decizia de neobiecțiune privind concentrarea economică realizată prin dobândirea controlului unic direct al Băncii Carpatica și indirect asupra Imobiliar Invest SRL, SSIF Carpatica Invest și SAI Carpatica Management SA de către Nextebank, constatând că, deși operațiunea cade sub incidența legii, nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea cu un mediu concurențial normal”, se arată într-un comunicat transmis de Banca Carpatica.
Nextebank a anunțat, la finele lunii februarie, că a primit avizul ASF pentru o ofertă publică de preluare obligatorie a Băncii Comerciale Carpatica (BCC), vizând participația de 45,2% pe care nu o deține din BCC, la un preț de 0,105 lei/titlu, plătit și în ianuarie pentru un pachet de 20% lui Ilie Carabulea și altor patru acționari.
Numărul acțiunilor care fac obiectul preluării este de 995,8 milioane, reprezentând 45,21% din capitalul social, iar prețul de cumpărare se situează la 0,105 lei/acțiune, potrivit unui raport publicat de Banca Carpatica pe site-ul Bursei de Valori București (BVB). Perioada de derulare a ofertei este 2-22 martie.
Nextebank a informat, la finele lunii ianuarie, că a finalizat achiziția unui pachet majoritar de peste 54,79% din acțiunile Băncii Comerciale Carpatica, prin cumpărarea unei participații de la mai mulți acționari și subscrierea în cadrul procesului de majorare a capitalului social, primind aprobările din partea BNR și ASF.
Nextebank intenționează ca, după parcurgerea procedurilor legale necesare, să demareze un proces de fuziune cu Banca Carpatica.
Omul de afaceri Ilie Carabulea și alți patru acționari ai Băncii Comerciale Carpatica, acționând în mod concertat cu acesta, au vândut Nextebank 20% din titlurile BCC pentru 23,1 milioane de lei. De asemenea, Nextebank a subscris acțiuni în valoare de 98,66 milioane de lei la capitalul Carpatica.
Banca Comercială Carpatica și-a redus anul trecut pierderea netă la jumătate, de la 169,5 milioane lei la 85,43 milioane lei, iar activele s-au diminuat cu 4,7%, la circa 3,1 miliarde lei, potrivit rezultatelor financiare preliminate întocmite pe standarde IFRS. La finele anului 2014, banca din Sibiu avea active de 3,25 miliarde lei, iar pierderea netă se ridica la 169,5 milioane lei.
Carpatica a primit din oferta din partea Nextebank după mai multe discuții eșuate, dintre care ultima cu fondul american de investiții JC Flowers, care s-a retras din procesul de achiziție a băncii, întrucât nu a reușit să ajungă la o înțelegere cu Piraeus Bank pentru preluarea subsidiarei locale, fondul fiind interesat de cumpărarea celor două bănci împreună.
Potrivit datelor disponibile pe site-ul BVB, Carabulea mai deține direct 18,46% din Banca Carpatica, în timp ce 17,76% se află în posesia unor persoane fizice, iar 8,97% în posesia unor persoane juridice.